Zempléni hegyek ölelésében

Boldogkőváralja - Vizsoly - Borsi: Rákóczi várkastély

1 nap

Időpont:

2024. szeptember 7.  (szombat)

Program

Találkozó reggel 6:00-kor a váci Művelődési Ház előtt, majd utazás rövid pihenővel Boldogkő várához. A vár a Zempléni hegységben, különleges környezetben helyezkedik el. Építésének pontos ideje nem ismert, a Tatárjárást követő időkben készülhetett el. A várat IV. Béla király építtette át, aki egy csere útján szerezte meg 1282-ben. Az évek során többek birtokába került, majd utolsó tulajdonosa a Zichy család volt, akik 1890-1945-ig lakták a várat. Ezután állami kézbe került, feltárását 1963-ban kezdték meg, majd szállóként üzemelt. A 90-es évek kezdetével a szálló megszűnt, kiállítások foglalták el a helyét. 2002-ben újabb rekonstrukciós folyamatot végeztek a váron, melynek keretén belül a kinézete megváltozott. A jelmezes tárlatvezetésnek köszönhetően egy időutazáson vehetünk részt, ahol az udvarhölgyek bemutatják IV. Béla korától Károly Róbert időszakán át a lovagkor végéig szóló időtartamot. A várlátogatás után buszunkkal Vizsolyba utazunk. A híres vizsolyi bibliát (fordítója Károlyi Gáspár) fogjuk megtekinteni a református templomban. A Vizsolyi Biblia a 16 sz-i magyar nyomdászat csúcsteljesítménye. Korabeli nyomdatechnikai eszközök is bemutatásra kerülnek. Programunk után ellátogatunk Mézes Gergő méhészetébe. Izgalmas előadás keretében megismerhetjük a méz előállításának folyamatát a virágpor begyűjtésétől a méz üvegbe kerüléséig. Ebéddel zárjuk vizsolyi programunkat. Délután buszunkkal a felvidéki Borsiba utazunk és meglátogatjuk a Rákóczi-várkastélyt. A kastély 1602-ben került Lorántffy Mihály tulajdonába, majd I. Rákóczi György és Lorántffy Zsuzsanna házassága révén került a Rákócziak birtokába.  1676-ban Zrínyi Ilona Munkácsról Regécre vezető útja közben szállt meg, így a véletlennek köszönhető, hogy II. Rákóczi Ferenc március 27-én itt született. Későbbiekben a kastély több birtokos tulajdonában volt.  A Lorántffy Zsuzsanna által kiépített reneszánsz udvarház azonban már sosem nyerte vissza eredeti fényét. 1970-es évekig lakásként és raktárként hasznosították. Ezután kezdődött meg az épület kiürítése és műemléki kutatása, valamint állagvédelmi munkák elvégzése. Az 1945-ben államosították és 1990-től újabb felújítási munkák kezdődtek.  A felújítás 2021. tavaszára készült el. Késő délután buszra szállunk, érkezés Vácra az esti órákban.

Részletek és árak

Időpont: 2024. szeptember 7. (szombat)   1 nap
Találkozó: 6:00-kor váci Művelődési Ház előtt
Indulás/Érkezés: 6:15-kor váci Művelődési Ház elől / elé
Utazás: légkondicionált autóbusszal
Ellátás: nincs
Min.létszám: 35 fő
 
Részvételi díj: 18.000 Ft/fő 
 
A részvételi díj tartalmazza az útiköltséget és az idegenvezető díját. Nem tartalmazza a fakultatív útelmondási biztosítást (kb. 5%), a belépőjegyek árát: felnőtt: kb. 6300 Ft/fő + 12 Eur/fő, nyugdíjas: kb. 5200 Ft/fő + 7 Eur/fő. Ebéd: 3500 Ft/fő (gulyásleves, meggyes pite, szörp).
 
A részletes tájékoztatást a szerződéses feltételekről (benne a felmondás feltételeiről) a KOCZKA TOURS UTAZÁSI Kft. Utazási Szerződése tartalmazza.Utazásunkat mozgásában korlátozott személyeknek nem ajánljuk.
 
A belépőjegyek ára tájékoztató jellegű és készpénzben a buszon fizetendő!
Az árak bizonyos esetekben nem csak a belépőjegyeket, hanem a járulékos költségeket is tartalmazzák (foglalási díj, helyi idegenvezető, szervezési költség).
 

Probléma esetén ügyeleti telefonszám (csak az utazás napján!): +36-20-236-12-89
 
Utazáshoz szükséges érvényes személyi igazolvány!
 
Élményekben gazdag, kellemes utazást kívánunk!
 
A programváltoztatás jogát fenntartjuk!
Zempléni hegyek ölelésében Zempléni hegyek ölelésében Zempléni hegyek ölelésében Zempléni hegyek ölelésében Zempléni hegyek ölelésében Zempléni hegyek ölelésében Zempléni hegyek ölelésében