Bányavárosok: Selmecbánya - Körmöcbánya - Besztercebánya

Szlovákia

1 nap

Időpont:

2021. augusztus 21.  szombat

Program

Találkozó reggel 6:00-kor a váci Művelődési Ház előtt, majd utazás rövid pihenővel a hegyekkel körülvett Selmecbányára (Banská Štiavnica), amely mára a Világörökség része, és a bányavárosok legszebbike. Az óváros terei, kanyargós utcácskái, dombokon magasodó erődítményei és a népszerű kálváriája turistacsalogató. A város a középkor folyamán Európa leggazdagabb ezüst lelőhelyei közé tartozott. A bányászatban betöltött vezető szerepét Mária Terézia is elismerte. A Szentháromság-téren a barokk és reneszánsz házak között sétálva a barokk Szentháromság-oszlopot és a gótikus stílusú Szent Katalin-templomot láthatjuk. A barokk városházának különlegessége a toronyórája, melyen a kismutató mutatja a perceket, a nagy meg az órákat. A főtér feletti dombon áll az egykori gótikus templomból erőddé átépített Óvár. Az óváros déli részén, egy magas dombon álló török ellen épült reneszánsz erődítmény az Újvár, Leányvár tárul elénk. Kálváriája a történelmi Magyarország legszebb kálváriája.
Következő állomásunk az arany és ezüst lelőhelyeiről híres Körmöcbánya (Kremnica). Az egykori Magyar Királyság bányavárosa és pénzverőhelye. 1918 után Csehszlovákia, illetve Szlovákia egyetlen pénzverdéje. A közel 700 éves pénzverde híres volt az ott vert aranyak tisztaságáról, így azok a korabeli Európa közkedvelt fizetőeszközei voltak. 2011. februárja óta az Európai Kulturális Örökség része. A várnegyed meghatározó épülete a Szent Katalin-templom, az ősi bányaváros gyöngyszeme, a város szimbóluma. A templom a városba látogató Mária-hívek kedvelt zarándokhelye.
Utolsó megállónk az Alacsony-Tátra lábánál fekvő Besztercebánya (Banská Bystrica), a gazdag bányaváros. Gyönyörűen felújított főterének északi részéhez kapcsolódik a Várnegyed, melynek kiemelkedő látnivalója a gótikus Mária-templom. Sétálunk a fő utcájában és felkeressük történelmi emlékeit (Alsó utca, Bethlen ház, Thurzó ház, Mátyás ház stb.) Rövid szabadidő után haza indulunk. Hazautazás, érkezés Vácra az esti órákban.

Részletek és árak

Időpont: 2021. augusztus 21.  (szombat)     1 nap
Találkozó: 6:00-kor váci Művelődési Ház előtt
Indulás/Érkezés: 6:15-kor váci Művelődési Ház elől / elé
Utazás: légkondicionált autóbusszal
Ellátás: nincs
Min.létszám: 30 fő
 
Részvételi díj: 11.000 Ft/fő
 
A részvételi díj tartalmazza az útiköltség árát. Nem tartalmazza az utasbiztosítás (kb. 400 Ft/fő) és a belépő díjakat: felnőtt kb. 20 Eur/fő, nyugdíjas (62 év fölött) kb. 10 Eur/fő.
A részletes tájékoztatást a szerződéses feltételekről (benne a felmondás feltételeiről) a KOCZKA TOURS UTAZÁSI Kft. Utazási Szerződése tartalmazza.
 
Fontos! Kérjük, legyen Önöknél a kedvezményes belépésre jogosító igazolvány, valamint arcmaszk!
 
Utazáshoz szükséges érvényes személyi igazolvány, és az uniós digitális Covid-igazolvány!
 
Aktuális beutazási feltételek: 
 
 

Utazás érvényes kártyás személyi igazolvánnyal vagy útlevéllel!
 
Élményekben gazdag, kellemes utazást kívánunk!
 
A programváltoztatás jogát fenntartjuk!
Bányavárosok: Selmecbánya - Körmöcbánya - Besztercebánya Bányavárosok: Selmecbánya - Körmöcbánya - Besztercebánya Bányavárosok: Selmecbánya - Körmöcbánya - Besztercebánya